Home
Site map
Intro/Staff
Databases
Projets
Documents
 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Home   Site map   Intro/Staff  Databases   Projecten   Documenten

Gegevensbanken

VLEERMUIZEN

 

Deze databank vat verspreidingsgegevens samen over het voorkomen van vleermuizen (Chiroptera) in België. De grondslagen ervan werden gelegd door Jacques Fairon van de Afdeling Recente Vertebraten van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de gegevens gaan terug tot 1941. Ze werden voornamelijk verzameld in het kader van een nu opgeschort ringprogramma en door medewerkers van een vleermuizenwerkgroep die zich voornamelijk toelegden op het vinden en opvolgen van slaapplaatsen in het algemeen en overwinteringsplaatsen in het bijzonder.

Recent werden aan deze databank gegevens toegevoegd die verzameld werden in het kader van specifieke projecten. Dit zijn o.m. projecten voor het volgen van bio-indicatoren in het Brussels Hoofdstedelijk en het Waalse Gewest, een project voor het beheer van kerkzolders in het Waalse Gewest en LIFE-Natuur projecten in Wallonië en Brussel. Verder werden er ook, in toenemende mate, gegevens opgenomen over het voorkomen van vleermuizen zoals dit 's nachts kan opgespoord worden met behulp van ultrasone waarnemingen.

De databank is opgesplitst in drie delen, die de drie federale regio's van België omvatten, het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest. Ze wordt op dit ogenblik gemeenschappelijk beheerd door de Afdeling Biologie van het Natuurbehoud van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Vleermuizenwerkgroepen van de verenigingen Natuurreservaten en Réserves Naturelles, deze laatste respectievelijk onder leiding van Alex Lefèvre en Yves Servranckx. De inhoud ervan is beschikbaar voor toepassingen in het kader van het natuurbehoud. Een aantal publicaties over de biologie van vleermuizen, hun verspreiding, herkenning en beheer zijn eveneens beschikbaar in de archieven en de werkdocumenten van de Afdeling Biologie van het Natuurbehoud. Sommige hiervan zijn reeds on-line beschikbaar, ander zullen dit in de toekomst eveneens zijn.

De volledige inhoud van de drie delen van deze databank zal progressief on-line aangeboden worden. Op dit ogenblik is alleen een interpretatie van geselecteerde resultaten beschikbaar in de vorm van een voorstelling die orspronkelijk door Charles Vander Linden werd aangemaakt voor een tijdelijke tentoonstelling: "Vleermuizen : een wereld op zijn kop", die in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen werd ingericht. Er is een Engelse, een Franse, een Nederlandse en een Duitse versie. Om deze te raadplegen, klik op de linkerknop hieronder. Om terug te keren naar de homepage van de Gegevensbanken, klik op de centrale knop. Om terug te keren naar de homepage van de Afdeling Biologie van het Natuurbehoud, klik op de rechterknop.

 

Inleiding en HTML-document voorbereid door Piere Devillers en Jean Devillers-Terschuren.
Nederlandse tekst door Walter Roggeman.
Foto's :Anne Devillers, Isabelle Bachy.