Databank EURING België-Luxemburg           


Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen beheert, in de hoedanigheid van nationaal coördinatiecentrum voor het ringen van vogels, de databank van de hervangsten van geringde vogels in België en Luxemburg, in het kader van het Europees programma EURING.

De databank EURING België-Luxemburg bevat ongeveer 115000 gegevens voor de periode 1927 tot 1996. De site stelt de gegevens van de databank op verschillende manieren, die toelaten de inhoud beter te begrijpen

 

De gegevens zijn voorgesteld op basis van de toestand in januari 1998 en sommigen ervan zijn nog niet gecontroleerd, zodat het mogelijk is dat er foute gegevens bij zijn. Naast de controle van de gegevens, hangt de interpretatie van de bilans ook af van de intensiteit van het veldwerk.

Beschrijving van de beschikbare documenten   Selecteer een soort:
  • Bilan van de hervangsten (tabel)
  • Geografische distributie van vangsten en hervangsten (kaart)
  • Verplaatsingsrichtingen (kaart)
  • Voorstelling volgens trekrichting (tabel)
  • Hervangst gegevens (tabel)
  • Omstandigheden van de hervangst (tabel)
  • Maandelijkse voorstelling van de vangsten en de hervangsten (tabel)

  • Bilan van de hervangsten    

    De tabel omvat de bilans volgens het ringjaar van de vogels. Er is onderscheid gemaakt tussen gegevens over de pulli (P) en de vliegende dieren (V). De tabel bevat eveneens een jaarlijks bilan van de ringactiviteiten vanaf 1960 voor beide categoriëen. .


    Geografische distributie van de vangsten en hervangsten     

    De kaart stelt de geografische verspreiding van de vangstplaats et de hervangstplaats op Belgisch en Luxemburgs grondgebied voor, dit op basis van UTM hokken van 10x10 km² (zones 31 en 32).

    Men onderscheidt 3 periodes ::

    1. 1927 tot 1959 ;
    2. 1960 tot 1979 ;
    3. 1980 tot 1996.

    Trekrichting    

    De kaart omvat richting en afstand tussen de ringplaats en de hervangstplaats.


    Voorstelling volgens trekrichtingen    

    De tabel omvat het bilan van de hervangsten volgens 16 trekrichtingen vanaf de ringplaats. Buiten het aantal data, zijn er ook enkele statistieke parameters betreffende de afstand tussen de vangst- en hervangstplaats (km), de tijdspanne, de afwijking en de gemiddelde waarden.


    Hervangstgegevens    

    De tabel toont voor elke soort de verschillende hervangstgegevens van de individuen, zowel in Belgie als in andere landen. De terminologie is deze gebruikt in het programma EURING.


    Terugmeldingsomstandigheden    

    De tabel toont voor elke soort de verschillende terugmeldingsomstandigheden van de individuen, zowel in Belgie als in andere landen. De terminologie is deze gebruikt in het programma EURING.


    Maandelijkse voorstelling van vangsten en terugmeldingen    

    De tabel stelt de maandelijkse verspreiding van de vangsten en de hervangsten voor, volgens de plaats. De onvolledige gegevens worden apart vermeld in een kolom.


    Royal Belgian Institute
    of Natural Sciences
    Databases Conservation biology section


    Laatste editie: 02/18/2019 12:08:45 C.Vander Linden